Faith musings in an exciting world

Lutherse eucharistie in gereformeerd Antwerpen

07/09/2022 14:04

3e na Trinitatis, 3/7/2022

Liturgische kleur: groen

VPKB Apen LWS

Lutherse communieviering (gebas. op Luthers Latijnse mis, 1523)

 

 

Orgelspel

 

Aankondigingen, inleiding

 

-Stil gebed

 

-Staan

 

Intredelied, G 444, Grote God, wij loven u

 

Invocatie

Wij zijn hier samen in de naam van de Vader, + de Zoon en de Heilige Geest.

Amen.

 

Kyrie, G 437, Vernieuw gij mij, o eeuwig licht

 

Absolutie

Almachtige God, door genade, heeft de Zoon voor ons gegeven en omwille van hem vergeeft God ons onze zonden. Als een beroepen en geordineerd pastor in de Kerk van

Christus en op zijn gezag, verklaar ik u de volledige vergiffenis van al uw zonden, in naam van de Vader, + de Zoon en de Heilige Geest.

Amen.

 

Gloria, G 254, God in den hoog’ alleen zij eer

 

Zondagsgebed

God,

Die ons troostend nabij wil zijn met uw woord van liefde,

Prent in ons hart het beeld van Jezus, uw zoon.

Laat uw koninkrijk komen, waar individuen en gemeenschappen bevrijdend met elkaar omgaan en om elkaars heelheid bekommerd zijn.

Door Jezus Christus uw zoon, onze heer, die leeft en regeert met u in de eenheid van de Heilige Geest, nu en tot in eeuwigheid.

Amen.

 

-Zitten

 

Ep: Gal. 6:1-10[1]

 

-Staan

 

Graduale, G 317:1, Halleluja, ‘t loflied rijze

 

Ev: Lk. 10:1-12[2]

Geloofsbelijdenis, G 360:1, Heer, wij komen vol verlangen

 

-Zitten

 

Preek

 

Niets is onmogelijk met God.

 

Er is geen situatie onoverkomelijk voor God. Geen enkele situatie is zo ernstig dat God er geen oplossing voor heeft. De wereld, de zonde en de dood, Christus overwon ze aan het kruis en ze kunnen ons niet binden, onderdrukken of tot slaaf maken. God heeft de overwinning behaald, zodat we kunnen leven in geloof, hoop en liefde. God maakt zich zorgen over rechtvaardiging, over de redding, zodat wij ons zorgen kunnen maken over onze dienstbaarheid aan anderen.

 

Dit is de belangrijkste boodschap ter wereld; geen enkele reclame voor goederen, diensten of rijkdom kan hiermee concurreren. De Schriften wijzen ons op die boodschap en garanderen ons dat de boodschap waar is. Deze boodschap mag worden geloofd en vertrouwd en zonder enige schaamte of terughoudendheid worden gedeeld. Deze boodschap, het goede nieuws van God, is zo belangrijk dat het nooit mag vergeten worden.

 

 

Er doet een verhaal over Maarten Luther, de Duitse hervormer, de ronde, toen hem werd gevraagd waarom hij elke zondag steeds opnieuw de rechtvaardiging door genade predikte. Want elke week zijn ze het weer vergeten.” antwoordde hij. Een mooie anekdote, al is het een urban legend. Maar de kern is zeker waar.

 

Het kan dus niet genoeg herhaald worden, rechtvaardiging door genade door geloof omwille van Christus alleen. Geen enkel ander systeem in de wereld, economisch, religieus of politiek, kan dit voor ons doen, kan ons redden, kan ons genezen, kan heelheid brengen. Geen ander werk dan Gods goed werk, Gods Goede Nieuws.

 

 

En Gods werk is een genezend werk, een holistisch werk. God geeft het aan iedereen en wij zijn geroepen om het zowel aan onze naasten als aan onszelf aan te bieden. Zie, ik maak alle dingen nieuw. Zie, u bent geroepen om alle dingen nieuw te maken.'

 

We zijn geroepen om alle dingen nieuw te maken, om mensen in een nieuw licht te zien, om hen aan te moedigen zich nieuw te voelen. Hoe vaak verwaarlozen we deze opdracht niet?Accepteren we deze nieuwheidvan anderen? Omdat hun nieuwheid deel uitmaakt van hun menselijkheid. Wij zijn niet de enigen die door God worden vergeven en herschapen, elke dag opnieuw. Anderen hebben net zo goed recht om de storm waarin ze zich bevinden te bedaren.

 

 

In Mattheüs hoofdstuk 25 (vv. 31), in de gelijkenis van de schapen en de bokken, wordt de vraag gesteld:

 

Wanneer hebben wij u gezien en geholpen?

Ik verzeker jullie: alles wat jullie gedaan hebben voor een van de geringsten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor mij gedaan.

En wanneer hebben wij u niet geholpen?

Ik verzeker jullie: alles wat jullie niet voor een van deze geringste mensen gedaan hebben, hebben jullie ook voor mij niet gedaan.

 

M.a.w. Waar was je toen de stormen woedden en ik dacht dat ik ging verdrinken omdat het allemaal zo overweldigend, zo donker en beangstigend aanvoelde? O gij kleingelovigen! Wat houdt je tegen om naar anderen toe te gaan en hen bij te staan in hun problemen die hen overspoelen? Kan het je niet schelen dat ze vergaan?’

 

Vrede! Wees stil!”, beval Christus op het Meer van Galilea. Toen ging de wind liggen en was er een doodse stilte. In tegenstelling tot de discipelen die dit allemaal voor de allereerste keer meemaakten, hebben wij het voordeel van voorkennis en zouden we toch beter moeten weten hoe we moeten reageren als de storm van het leven losbarst. We zijn geroepen om de vrede en rust voor anderen te zijn, niet om de storm waarin ze zich bevinden te verergeren, te negeren of te bagatelliseren. Aanwezig zijn voor elkaar, zoals Christus aanwezig is in Woord en Sacrament.

 

 

Het kan niet genoeg herhaald worden, zoals in die vrome maar verzonnen anekdote over Luther: rechtvaardiging door genade door geloof omwille van Christus alleen. Geen enkel ander systeem of andere filosofie of boodschap heeft die impact, die kracht. Gods werk is een genezend werk, een allesomvattend werk dat zijn hand nooit loslaat. God geeft het aan iedereen aan en wij zijn geroepen om het in respons ook aan anderen aan te bieden. Geen enkele situatie is zo ernstig dat God er geen oplossing voor heeft. De wereld, de zonde en de dood, Christus overwon ze aan het kruis en ze kunnen ons niet binden. God heeft de overwinning behaald, zodat we ten volle kunnen leven, leven voor anderen als voor onszelf. Laat God zich over de rechtvaardiging zorgen maken, zich om het heil bekommeren, zodat wij ons kunnen inzetten ten dienste van anderen, van de wereld om ons heen, in al haar facetten.

 

Laat niemand u iets anders vertellen, iets anders willen wijsmaken. Sint Paulus schrijft in het eerste hoofdstuk van dezelfde brief aan de Galaten:

 

Wanneer iemand, al was ik het zelf of al was het een engel uit de hemel, u een evangelie verkondigt dat in strijd is met wat ik u eerder verkondigd heb - vervloekt is hij! (Gal. 1:8)

 

Wees niet bang voor de storm en wees niet bang om het goede nieuws aan anderen te verkondigen en hen bij te staan in hun eigen tegenslagen en pijn en duisternis in hun eigenheid. De beste remedie tegen de storm op de zee dat onze wereld is, is uw geloof in de God de steeds aanwezig is, ook al lijkt dat vaak niet zo; het is een dankbaar en blij hart waar uw medeschepselen een thuis vinden, zoals de Geest daar ook woont; en het is uw actieve solidariteit met hen die zich schijnbaar in een onmogelijke situatie bevinden.

 

-Stil gebed

 

Orgelspel

 

-Staan

 

Dialoog, Prefatie

De Heer is met u,

En met uw geest.

Verhef uw harten,

Wij verheffen ze tot de Heer.

Zeggen wij dank aan de Heer onze God,

Het is waardig en recht.

 

Aanwezige God, wij bidden u, zend uw Heilige Geest over ons en over deze gaven van brood en wijn. Voed ons met het lichaam en bloed van uw Zoon, opdat wij mensen worden die hongeren en dorsten naar zijn gerechtigheid.

Gezegend is God in eeuwigheid.

 

Instellingswoorden

In de nacht dat hij werd verraden, nam de heer Jezus het brood, sprak de dankzegging uit, brak het en gaf het aan zijn leerlingen, met de woorden:

“Neem en eet, dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt. Doe dit om mij te gedenken.”

 

Na de maaltijd nam hij de beker met wijn, sprak de dankzegging uit en gaf het aan zijn leerlingen, met de woorden:

“Neem en drink hier allen van. Dit is de beker van het nieuwe en altijddurende verbond in mijn bloed, dat voor u en voor velen vergoten wordt, voor de vergeving van zonden. Telkens als jullie hier van drinken, doe dit om mij te gedenken.”

 

Sanctus, G 457:1, Heilig, heilig, heilig! Heer God almachtig

 

Onzevader

 

Vredewens

De vrede van de Heer is altijd met u,

En ook met u.

 

Agnus Dei, G 476:2, Lam van God, in eeuwigheid te prijzen

 

-Communie of zegen

 

-Zitten en stil gebed

 

-Staan

Slotgebed

God,

Die ons roept in uw koninkrijk door het woord van Jezus, uw Zoon,

Maak van ons individuen en gemeenschappen die zijn stem verstaan

En laat onze daden getuigen van de waarde en waarheid van zijn boodschap,

Door de inspiratie en vitaliteit van de Heilige Geest,

Vandaag en alle dagen van ons aardse leven.

Amen.

 

Dominus vobiscum, Benedicamus, zegen

De Heer is met u,

En met uw geest.

 

Laat ons God danken en loven,

Wij loven en danken God.

 

Ontvang de zegen van God de almachtige,

Vader, + Zoon en Heilige Geest.

Amen.

 

Uittredelied, G 401:1 en 4, Een vaste burcht is onze God

 

-Zitten

 

Orgelspel

 

Collecte ad uitgang